Користь твердого сиру з молока

Користь твердого сиру з молока

Твердий сир з молока — популярний у багатьох країнах світу делікатес з характерною щільною структурою, покритою скоринкою. У порівнянні з іншими видами відрізняється найменшою кількістю вологи. Перші згадки про продукт сироваріння виявлені понад 7,5 тисяч років до нової ери. Однак чіткого визначення, хто, де і коли навчився його робити немає. Пропонуємо вам ознайомитися з виробником домашніх молочних продуктів Білозгар — https://bilozgar.ua — офіційний сайт.

У стародавній Русі ароматні ласощі, які отримували з молока сирим способом без теплової обробки, називали просто — сир. Для його природного дозрівання робилася витримка від декількох місяців до 2-3 років. Чим довший термін зберігання, тим твердіше ставав продукт. Однак він починав кришитися, оскільки більше висихав. Твердість також залежала від жирності.

Що впливає на склад твердого сиру?

Основний вплив на склад твердого сиру надає технологія виробництва. При цьому важливу роль відіграє і сировина. Адже молоко береться не тільки коров'яче, а й козяче або овече. Смачний продукт роблять практично у всіх країнах, де займаються тваринництвом. Тому нерідко використовується верблюже, кобиляче, буйволове або молоко інших, в тому числі і екзотичних представників фауни.

Харчова цінність сиру, як і склад, коливається в широкому діапазоні. В середньому набір нутрієнтів виглядає приблизно так:

  • Білки: 25-27%.
  • Вуглеводи: 3,3-3,6%.
  • Жири: від 26-27%.

Наведені цифри дуже приблизні, тому що тут важливий вплив надає жирність твердого сиру. У деяких сортах вона досягає 60% — 60 гр. жиру на 100 грам готового продукту. У свою чергу, відсоток жирності визначає калорійність, доводячи її до 350-370 ккал.

Крім основних нутрієнтів, вживаючи ласий продукт, ми насичуємо організм різними корисними речовинами, в числі яких:

  • амінокислоти: триптофан, метіонін, лізин, ін .;
  • вітамінами: A (40-50%), B12 (40-50%), РР (20-25%), C, D, ін .;
  • мікроелементи: натрій, фосфат, цинк, магній, ін.

Корисні властивості

Користь твердого сиру не викликає суперечок. Адже в ньому сконцентровано безліч поживних речовин. Головним з них є білок. Він засвоюється швидше і простіше, ніж протеїни свіжого молока. Примітно, що поживні властивості мало залежать від сорту. У будь-якому випадку, присутні в молочному продукті речовини впливають на зміцнення імунітету, м'язової і кісткової тканин. Регулярне вживання забезпечить привабливий вигляд волоссю і шкірі, нормалізує рівень гемоглобіну, артеріальний тиск.